WEKO3
アイテム
腸内微生物叢を介した食物アレルギー制御の可能性について ~食物アレルギーに対する食事療法の確立にむけて~
https://doi.org/10.57426/00000711
https://doi.org/10.57426/000007118b96128d-94a6-4b76-80ca-8aeafe2b3f3b
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
![]() |
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2016-04-22 | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | 腸内微生物叢を介した食物アレルギー制御の可能性について ~食物アレルギーに対する食事療法の確立にむけて~ | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | Regulation of Food Allergy via Microbiota | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 食物繊維 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 腸内微生物叢 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 酪酸 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 制御性T 細胞 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | 食物アレルギー | |||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||
ID登録 | ||||||||||||||||||
ID登録 | 10.57426/00000711 | |||||||||||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||||||||||
著者 |
野村, 卓正
× 野村, 卓正
× 千葉, 歩美
× Nomura, Takamasa
× Chiba, Ayumi
|
|||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | Food allergy is a pathological condition in which the immune system's tolerance of food antigens is disordered. In peripheral tissues, regulatory T cells are an important T cell subset for inducing immune tolerance to food allergens. The groups of commensal bacteria Clostridium cluster IV and XIVa are identified as an inducer of regulatory T cells in the gut. It was also clarified that butyric acid, one of metabolites from these bacteria, is an inducer of regulatory T cells. These findings suggest that butyric acid produced by these bacteria is an important metabolite for regulation of gut immune systems and food allergy. However, it was unclear what dietary nutrients are substrates for fermentation of these bacteria in order to produce butyric acid. In this paper, an outline is given of current findings for microbiota and metabolites, gut mucosal immunity, dietary fibers and oligosaccharides, and the prebiotic effect of dietary fibers on the regulation of allergy is reviewed. | |||||||||||||||||
書誌情報 |
仁愛大学研究紀要. 人間生活学部篇 en : Research journal of Jin-ai University, faculty of human life studies 号 7, p. 29-46, 発行日 2016-03-31 |
|||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||
出版者 | 仁愛大学 | |||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||||||
収録物識別子 | 21853363 | |||||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |